Preuređen Muzej Cetinske krajine – u postavu i  SGM-ovo “guvno”

Preuređen Muzej Cetinske krajine – u postavu i SGM-ovo “guvno”

  • Autor objave:
  • Reading time:3 mins read

U petak, 16. travnja, otvoren je preuređeni Muzej Cetinske krajine na tvrđavi Kamičak u Sinju. Postav Muzeja koji obilježava 65. obljetnicu, uredili su većinom djelatnici Muzeja Cetinske krajine kao autori prostornog i vizualnog rješenja stalnog postava, dizajner Damir Gamulin, arhitekt Antun Sevešek te ilustrator Petar Radović.

Novi stalni postav prezentirat će prirodoslovnu, arheološku, povijesnu, etnografsku, umjetničku, kulturno-povijesnu i drugu baštinu Sinja i Cetinske krajine. Daria Domazet, ravnateljica muzeja kaže kako je riječ o sasvim drugom postavu od ranije viđenog. Svečanost je održana na tvrđavi Kamičak za 20-ak uzvanika uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Muzej cetinske krajine guvno
Tvrđava Kamičak u Sinju

Cetinska krajina – neiscrpno vrelo baštine

„Mi smo osnivači još nekoliko muzeja na području županije, ali smo na ovaj posebno ponosni jer  Sinj i Cetinska krajina zaista jesu inspiracija pokretne i nepokretne baštine. Ovdje se baština živi svakodnevno. Na ovom području imamo neiscrpno vrelo istraživanja vlastite povijesti“ – obratio se okupljenima župan splitsko dalmatinski, Blaženko Boban.  

Guvno muzej cetinske
Prva šetnja preuređenim Muzejom

Posebno zanimljivo dio u Muzeju zauzima prezentacija tradicionalnog „gumna“. Radi se o projektorima koji na kružnom platnu projiciraju video koji autentično prikazuje tradicijsko „nijemo-gluvo kolo“. Izvodi se bez glazbene pratnje pa je doživljaj plesnih koraka uz udare o tlo poseban doživljaj.

Gumno/Guvno kao središte seoskog života

Stvara se dojam kao da ste upravo na gumnu pred plesačima. S obzirom da se radilo o zahtjevnom zadatku, angažirana je naša tvrtka. Za postav guvna SGM Informatika je isporučila i instalira projektore. U isto vrijeme ponudila je optimalno zvučno rješenje i završnu montažu slike. Isječak sa muzejskog guvna pogledajte u videu.

Nijemo kolo Dalmatinske agore

Nijemo kolo s područja Dalmatinske zagore jedinstveno je po načinu izvođenja. Izvodi se u kolu, ili češće, u parovima koji se kreću kružno ili slobodno po plesnom prostoru, ponekad uz pratnju rere, gange, ojkavice ili dipli, no u Dalmatinskoj zagori gotovo isključivo bez ikakve glazbene pratnje.

Uz poznati naziv nijemo kolo, to se kolo u različitim zajednicama naziva različitim imenima: mutavo kolo, gluvo kolo, šuplje kolo, po naški, po starinski, staračko.

Gumno, guvno ili arman je mjesto za vršidbu ili mlaćenje žita, zaravnjene, glatke površine, kružna ili pravokutna oblika. Na gumnu se žito ručno mlati (cijepom ili mlatom) ili se vrši stokom (konji, volovi, mazge i drugo), koja može biti vezana za stup u sredini gumna (stožer). U selima jadranskoga zaleđa gumno je bilo i mjesto za društveno okupljanje, a koristilo se, među ostalim, i za ples.

Muzej će za sve posjetitelje biti otvoren svakim radnim danom, od 8 do 16 sati, uz promotivne cijene ulaznica za posjetitelje.